domingo, 25 de agosto de 2024

Sociedat Rural. Histories de la Agricultura.

  Al apartat "Historias de Nuestra Historia"  de  Somos Litera  hi ha una interessant informació del tema per  Silvia Isabal Mallen i Victor Bayona Vila. 

Comentant una imatge  que reflexa un dels primers moments de la tecnologia aplicada als usos agrícoles i industrials de la comarca.  La imatge tracta de una locomovil, motor portàtil per poder ser adaptat a qualsevol zona de treball. Eren màquines que funcionaven amb vapor i servien  per donar força a màquines agrícoles i  també servien per usos industrials. Van començar a funcionar a darrers del segle XIX. 

La imatge que comenten estava a la Casa Ruata de Binèfar  i formava part d' una trilladora. Estaven molt contades a la zona, com la que hi havia a Esplús.

Diuen que les primeres noticies d'aquest aparell van ser publicades a  La Vanguardia comentant un accident al estiu de 1915. Al explotar una ferir greument al administrador i el mecànic va quedar sense esperança de vida.

 Després ja en els anys 20,  aquesta de la casa Ruata va estar arrendada servint per la agricultura i  per la industria d'una fàbrica de conserves, també de Binèfar.  Es podia treure  rendiment d'aquest aparell llogant-lo, així tenia rentabilitat i ajudava a pagar el seu preu elevat. 

En general la mecanització del camp va ser molt lenta, fins a ben entrat el segle XX la energia humana treballant amb animals van ser fonamental  per les feines del camp. Però la foto que comenten demostra que la comarca va estar al dia amb la tecnologia del moment, encara que seria en aquests punts concrets perque a altres pobles no es coneixia la locomovil

Després,  ja passen a comentar les  primeres cosetjadores  de Binèfar de les que diuen hi ha alguna imatge  a la Avinguda del Pilar que podrien ser ja dels anys 50 u 60. Silvia Isabal  dona  una amplia explicació  de la marca Cockshutt, que era empresa de tractors i segdores provinent de Canada.

 Aquestes cosetjadores  es van anar generalitzant  als camps sent un pas de gegant en la feina de sergar als bancals i trillar a les eres.   Encara durant temps es venia fent amb màquines de segar, depres hi havia la feina del transportar les garbes al era i pasar-les per la màquina de trillar. 

Les primeres cosetjadores que es veien pel terme van causar impacte, es caminava kilòmertres per anar a veure tal màquina que ho deixava tot recollit al mateix bancal i les paques de palla fetes, tot un espectacle que, de  primer moment, es pensava que era privilegi d'uns pocs. 

Binèfar va ser un punt de referencia important. Silvia isabal confirma que hi havia un parc de cosetjadores que quan acabaven la feina a la zona, anaven a treballar per "Castilla i Leon" quedant el nom de  Binèfar a molts pobles associat a aquestes màqines.

                     
Però la cosa no es queda aqui, darrerament hi ha un altre pas endavant. Segons informació publicada a Sencillez&Orden la nova agricultura  es la agrovoltaica  ja instalada  a bona part de Nord América i a Europa esta guanyant popularitat sent present a Alemania, França, Italia i Espanya.  Son  projectes innovadors amb potencial per combinar la producció de energia solar i la agricultura. A Espanya el Projecte SUSTAINEX a Extremadura te un desenvolupament interessant.

La AGROVOLTAICA és una tècnica innovadora que combina la producció agrícola amb la generació d'energia elèctrica, aprofitant la solar, en el mateix terreny. Esta pràctica permet el doble us del terreny on els panels solars s'instalen sobre els cultius proporcionant  ombra i disminuint la evaporació del aigua. Ajuda a generar energia neta i també pot millorar la eficiència dels cultius. 

 (Amplia informació a  Sencillez&Orden 20 Agosto 2024, participación de la  Revista Nuve . (www.sencillezyorden.es)

 J. Motis P

No hay comentarios:

Publicar un comentario