sábado, 15 de junio de 2024

Societad Rural. Progrès i Cultura. Llibre D'actualitat "El año que boicoteamos a Leonard Cohen"

 Darrerament s'ha posat en primera fila el llibre "El Año que boicoteamos a  Laonard Cohen" assaig de Josep Espluga Trenc, Socioleg d'Alcampell professor a la Universitat Autonoma de Barcelona. El llibre el va publicar la Editoral Milenio 

Al març  El Pais donava informació d' aquesta  atípica actuació de Leonard Cohen  a Binèfar: "Leonard Cohen pinchó en Binefar"  fent alusió a Josep Espluga. 

 També  El Heraldo  publicava :  L'escriptor i  docent d'Alcampell (Huesca) ha publicat  un assaig sobre el boicot al cantant  canadenc  en el concert de Binéfar fa 36 anys, afagint que  “La visió sobre Leonard Cohen avui es molt diferent a la de 1988”.

 Ja el dijous  11 d'abril es presenta el llibre de J. Espluga  a la llibreria Valentina de Barbastro, com una atípica gira per la Llitera del cantant.

                            
El disabte 20 d'àbril Josep Espluga va presentar  al Saló d'Actes del Ajuntament de Binèfar l'assaig "El año que boicoteamos a Leonard Cohen"  participant en el acte  la  Concejal de Cultura del Ajuntament, Josep Ramon Jove, promotor discogràfic,  a més de Javier Castro editor de la Editoral Milenio.

 Es tracta  del estudi i investigació de les causes  de la vinguda a Binèfar  del music de Canadà  i les consequències socials que va tenir tal aconteixement musical de primer nivell  quasi mai vist en aquests pobles.  El llibre,  que es com una radiografia de Binefar en els anys 80, es centra en el concert que Leonard Cohen va oferir a la Algodonera de aquest poble  el 11 de juny de 1988, un esdeveniment atipic que va generar reaccions diverses a la localitat. J. Espluga, amb una perspectiva sociològica, explica les raons d'aquest boicot  que podia tenir relació  amb el context polític  espanyol de la transició.

                               

El 25 de Maig estava anunciada per Josep Espluga i per la Editorial Milenio  la presentació d'aquest llibre a Barcelona amb la presencia del autor  que convidava a aquest aconteixement  de la historia LLiterana dient que es parlaria del que no es va poder dir al llibre. A mes estarien a la presentació  Alberto Manzano escriptor i traductor i Javier de Castro editor de la Editorial Milenio. L'acte era a les 12 del matí  a La llibreria La Conxita del carrer Vallespir, establiment especialitzat en llibres i música. 

Per el dia 20 de Juny a les 19,30 Josep Espluga ha publicat la presentació del seu llibre a Saragossa.  Es a la llibreria La Pantera Rosa del carrer San Vicente de Paul. Estarà acompanyat per Pablo Ferrer, periodista cultural, i per Gabriel Sopena, poeta músic i professor. 

En aquest comunicat  J. Espluga anomenava la magnífica companyia en la presentació, convidant a tothom que passi per Saragossa i li interesi el tema. Recordant la reacció inesperada d'aquell 11 de juny com un viatge en el temps sense reserves 36 anys enrera per avançar en el pressent i divisar el  futur.

El llibre, que te que veure amb música i també amb política, diu que te  moltes anècdotes dels habitants  de Binèfar en aquell temps, i que molts encara hi son. Destacant la enorme energía del mon rural on passen moltes  més coses de les que es publiquen. 

J Motis P.  Resum


No hay comentarios:

Publicar un comentario